Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Få beslut om arbetstillstånd snabbare

Har ni fått jobb i Sverige men saknar arbetstillstånd? Eller är ni en arbetsgivare som ska anställa någon från ett land utanför EU? Här är några tips på hur man ansöker om arbetstillstånd.

Är man inte EU-medborgare och vill arbeta i Sverige krävs det att man först har ett arbetstillstånd. Men man måste ha ett löfte om anställning innan man kommer in i landet och göra ansökan från sitt hemland. Därför är det alltid arbetsgivaren som måste påbörja ansökan och skicka in den till Migrationsverket. Därefter får arbetstagaren ett email där det står hur man fortsätter ansökan om arbetstillståndet. Det gäller att vara ute i god tid då det kan dröja innan Migrationsverket fattar beslut. Ansökan måste också göras på svenska eller engelska och alla eventuella bifogade dokument måste vara professionellt översatta.

Advokatbyrå kan hjälpa med arbetstillstånd

Som arbetstagare eller arbetsgivare har man ibland inte tid att vänta på Migrationsverkets beslut, utan behöver snabbare besked. Då kan man ta hjälp av en advokatbyrå som är specialiserad på migrationsrätt och arbetstillstånd. Men det är viktigt att man väljer en advokatbyrå som är certifierad och som har avtal med Migrationsverket. Bara då kan processen gå snabbare och endast ta tio arbetsdagar. En advokatbyrå som arbetar med ansökningar gällande arbetstillstånd vet också vilka krav som ställs på vissa branscher för att ansökan ska beviljas. Hur mycket det kostar att anlita advokathjälp beror på flera olika faktorer. Enklast är därför att vända sig till en advokatbyrå och be om ett prisförslag.

9 Mar 2022