Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Advokaten hjälper våldtäktsoffer i Göteborg

Den som blir kränkt och våldtagen vågar ibland inte ens anmäla övergreppet av rädsla för att bli ifrågasatt vid en rättegång. En advokat hjälper och stöttar brottsoffret hela vägen.

I vissa kulturer kan ett våldtäktsoffer bli betraktad som medskyldig och får inte det stöd hon behöver av sina släktingar. Kanske vågar hon inte ens uppsöka sjukhus eller polisstation. Advokater som är specialister på våldtäktsmål i Göteborg kan hjälpa henne att få kontakt med rätta personer så att hon får vård och kan göra polisanmälan.

Viktigt att väcka åtal

En våldtäkt har straffskalan fängelse och ett brottsoffer har då rätt till en gratis advokat, som kallas målsägandebiträde. Genom att man faktiskt polisanmäler händelsen, åker till sjukhus och dokumenterar eventuella skador gör man samhället en tjänst. Det tas DNA-prover och det kan hjälpa polisen att lösa flera fall om det har skett flera våldtäkter med samma gärningsman.

Lika viktigt är det att ett samhälle inte behöver leva i skräck för en förbrytare. Ett offer får hela sin tillvaro förstörd och det blir ett trauma för den personen. En våldtäkt är en personlig kränkning som är helt oacceptabel, och det är viktigt att den skyldige spåras upp och ställs till svars och att offret vågar vittna och berätta.

Målsägandebiträdet är med vid rättegången, och ger målsäganden, alltså brottsoffret, hjälp och stöd för att orka delta. Sedan samtyckeslagen infördes år 2018 har straffen skärpts och fler sexuella handlingar har blivit olagliga. Offrets rättigheter tas på allvar och allt fler offer väljer att anmäla.

9 Aug 2021