Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Blogg

RSS

Få beslut om arbetstillstånd snabbare

9 Mar 2022

Har ni fått jobb i Sverige men saknar arbetstillstånd? Eller är ni en arbetsgivare som ska anställa någon från ett land utanför EU? Här är några tips på hur man ansöker om arbetstillstånd.

Är man inte EU-medborgare och vill arbeta i Sverige krävs det att man först har ett arbetstillstånd. Men man måste ha ett löfte om anställning innan man kommer in i landet och göra ansökan från sitt hemland. Därför är det alltid arbetsgivaren som måste påbörja ansökan och skicka in den till Migrationsverket. Därefter får arbetstagaren ett email där det står hur man fortsätter ansökan om arbetstillståndet. Det gäller att vara ute i god tid då det kan dröja innan Migrationsverket fattar beslut. Ansökan måste också göras på svenska eller engelska och alla eventuella bifogade dokument måste vara professionellt översatta.

Advokatbyrå kan hjälpa med arbetstillstånd

Som arbetstagare eller arbetsgivare har man ibland inte tid att vänta på Migrationsverkets beslut, utan behöver snabbare besked. Då kan man ta hjälp av en advokatbyrå som är specialiserad på migrationsrätt och arbetstillstånd. Men det är viktigt att man väljer en advokatbyrå som är certifierad och som har avtal med Migrationsverket. Bara då kan processen gå snabbare och endast ta tio arbetsdagar. En advokatbyrå som arbetar med ansökningar gällande arbetstillstånd vet också vilka krav som ställs på vissa branscher för att ansökan ska beviljas. Hur mycket det kostar att anlita advokathjälp beror på flera olika faktorer. Enklast är därför att vända sig till en advokatbyrå och be om ett prisförslag.

Ibland kan du behöva en fastighetsjurist i Stockholm

15 Dec 2021

Att äga en fastighet i Stockholm innebär att du måste ha koll på en hel del saker när det gäller det juridiska. En bra hjälp är att anlita en fastighetsjurist i Stockholm som sköter allt.

Oavsett om det är din första, fjärde, åttonde eller tjugonde fastighet som du har förvärvat måste du kunna alla regler när det gäller allt som har med dina fastigheter att göra. Det kan röra sig om servitut och tomträtter, rätten att utföra en entreprenad eller hyra ut delar av eller hela fastigheten till någon annan. Du kanske vill skapa många lägenheter att hyra ut. Då behöver du känna till vad det innebär att äga en hyresfastighet och vilka krav som ställs på dig som fastighetsägare. Allt detta och lite till kan en firma som specialiserat sig på fastighetsjuridik hjälpa dig med.

Fastighetsjurist kan lagar och regler

För att du ska kunna sova gott om nätterna är det viktigt att du tar ansvar för din fastighet på rätt sätt. Anlita någon som tar hand om skötseln av den så att den hela tiden är i toppskick, och se till att du har en fastighetsjurist i Stockholm som du verkligen kan lita på. Någon som kan lagar och regler på sina fem fingrar och kan hjälpa dig att skynda på processer som gäller dina fastigheter. Du vet ju aldrig vilka problem som kan uppstå och då är det bra med någon som kan vara ett stöd när det behövs. Läs mer om fastighetsjurist på denna sajt: https://www.fastighetsjuriststockholm.se/

Advokaten hjälper våldtäktsoffer i Göteborg

9 Aug 2021

Den som blir kränkt och våldtagen vågar ibland inte ens anmäla övergreppet av rädsla för att bli ifrågasatt vid en rättegång. En advokat hjälper och stöttar brottsoffret hela vägen.

I vissa kulturer kan ett våldtäktsoffer bli betraktad som medskyldig och får inte det stöd hon behöver av sina släktingar. Kanske vågar hon inte ens uppsöka sjukhus eller polisstation. Advokater som är specialister på våldtäktsmål i Göteborg kan hjälpa henne att få kontakt med rätta personer så att hon får vård och kan göra polisanmälan.

Viktigt att väcka åtal

En våldtäkt har straffskalan fängelse och ett brottsoffer har då rätt till en gratis advokat, som kallas målsägandebiträde. Genom att man faktiskt polisanmäler händelsen, åker till sjukhus och dokumenterar eventuella skador gör man samhället en tjänst. Det tas DNA-prover och det kan hjälpa polisen att lösa flera fall om det har skett flera våldtäkter med samma gärningsman.

Lika viktigt är det att ett samhälle inte behöver leva i skräck för en förbrytare. Ett offer får hela sin tillvaro förstörd och det blir ett trauma för den personen. En våldtäkt är en personlig kränkning som är helt oacceptabel, och det är viktigt att den skyldige spåras upp och ställs till svars och att offret vågar vittna och berätta.

Målsägandebiträdet är med vid rättegången, och ger målsäganden, alltså brottsoffret, hjälp och stöd för att orka delta. Sedan samtyckeslagen infördes år 2018 har straffen skärpts och fler sexuella handlingar har blivit olagliga. Offrets rättigheter tas på allvar och allt fler offer väljer att anmäla.

Behöver du en affärsjurist?

3 May 2021

Har du problem med säljarna? Känner du dig lurad eller utnyttjad? Om du misstänker att en anställd är illojal och har egen, konkurrerande verksamhet på gång, behöver du vidta åtgärder.

En säljare behöver viss frihet, men om den utnyttjas så att du misstänker att säljaren är illojal behöver du kanske stämma i bäcken. Se till att du har bra avtal skrivna från början, så att det står helt klart vad dina säljare har för skyldigheter och vad konsekvenserna blir om de missbrukar ditt förtroende. Kontakta ett företag som är specialister på affärsjuridik i Göteborg så att avtalen blir korrekta.

Det är på jobbet man lär sig

Har du flera avdelningar där det sitter en kontaktperson som spindeln i nätet, vill du inte se hur den marknadsandelen bara försvinner om din medarbetare är illojal. Se då till, i god tid, att det kommer att kosta att missbruka ett förtroende. Din affärsjurist kan formulera avtal som gör att du tilldöms kompensation om det skulle hända något liknande.

Det är på jobbet man lär sig, och många är de som har startat eget företag genom att helt fräckt ta med sig kunder från det gamla jobbet. Visst är det en fri företagsamhet, men i den hårda affärsvärlden måste man kunna försvara sig och sina marknadsandelar mot angrepp från olika håll. Håll dig själv så skadeslös det går genom att ha ett bra samarbete med en affärsjurist. Du får råd och tips om hur du går tillväga för att behålla marknadsandelar och skaffa nya.

I förebyggande syfte

14 Mar 2021

Den man väljer att skaffa barn med älskar man oftast och man tror att man ska dela sitt liv. Så är dock inte alltid fallet. Det kan vara bra att sedan innan bestämma vad som händer vid en separation.

Det finns flera anledningar till varför man väljer att gå isär. Kanske är bråken för mycket? Eller så har känslorna försvunnit, eller någon annan anledning. Har man barn inblandat är det dock svårare att bara gå isär, man måste hela tiden tänka på barnets bästa. Dessutom måste man bestämma hur man delar upp vårdande. Det kan vara bra att redan sedan innan ha pratat om detta så man vet att man har en plan om det skulle hända något. Även vid arv och andra saker där man kan behöva hjälp kan man ta hjälp av familjerätten. Advokater som är inriktade på detta är väldigt kunniga inom området.

När man inte kommer överens

Även då man trott att man har en plan för hur man ska leva tillsammans och hur man ska göra om det inte håller, är det inte alltid man håller fast vid denna. Känslorna kan ändras. Kan ni inte komma fram till något kan det vara värt att ta hjälp av familjerätten. De hjälper till med frågor gällande just barn och har även stor kunskap het kring vårdnadstvist. Familjerätten får man hjälp av från sin kommun, detta är helt frivilligt att göra. Det är inte fel att välja att ta hjälp innan det blivit en tvist, för allas skull.

En jurist kan hjälpa med er vårdnadstvist

20 Jan 2021

Det kan vara svårt nog att skilja sig och ännu värre blir det om det finns barn med i bilden. Vid en eventuell vårdnadstvist kan det vara bra att ta hjälp av en advokat som kan guida er genom allt.

När äktenskapet inte längre fungerar och det är dags att ta tag i skilsmässoansökan kan allting kännas rätt så kämpigt för de inblandade parterna. Ett uppbrott är alltid jobbigt, oavsett om det handlar om ett förhållande eller ett äktenskap som tar slut.

Finns det barn med i bilden så blir allting ännu värre eftersom barnen ofta är de som hamnar i kläm mellan föräldrarna. De flesta föräldrar är nog överens om att barnen inte ska behöva lida på grund av deras skilsmässa, men det blir ofta så ändå på ett eller annat sätt.

En svår och jobbig process

Har man svårt att komma överens om var barnet eller barnen ifråga ska bo någonstans och det skulle uppstå meningsskiljaktigheter, så kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. En vårdnadstvist är jobbig för alla inblandade att behöva gå igenom, men ibland är det den enda utvägen.

Letar ni efter någon som kan vara till hjälp i en vårdnadstvist? Advokaten som hjälper er kommer att bistå under hela resans gång från början till slut. Det är svårt och jobbigt att gå igenom en vårdnadstvist, det finns ofta inget enkelt sätt att lösa det hela på. Så se till att ta hjälp av en jurist som är väl insatt i området.

Brottmålsadvokaten lämnar aldrig din sida

2 Nov 2020

När du står anklagad för ett brott behöver du en brottmålsadvokat vid din sida. Det är din rättighet och inte någonting som någon kan ta från dig. Försvararen hjälper dig i en svår situation.

Ibland är man på fel plats vid fel tillfälle. Ibland har man helt enkelt otur. Du kanske bara är och shoppar på ditt lokala köpcentrum. I en av klädbutikerna ser du en person med likadan mössa och jacka som du. Era blickar möts som i en delat ögonblick av den roliga tillfälligheten. En timme senare när du sitter och sörplar i dig din jordgubbsmilkshake kommer ordningsvakterna plötsligt och griper dig. Anledningen? Snatteri. Men du vet ju att du inte har tagit någonting. Ordningsvakterna berättar att du har samma signalement som en person som setts komma springande från klädbutiken du var i tidigare. Du vet att allt är ett missförstånd. Men det vet inte de ansvariga som lämnar in en polisanmälan. Nu är du anklagad för stöld och helt ensam. Bortsett från advokaten.

Ha en advokat närvarande

Lagboken är en tjock bok. Många hundra sidor med alla Sveriges lagar. Men inte ens om du lär dig lagboken utantill kommer det att vara tillräckligt för att förstå komplexiteten i svensk juridik och brottmål. Lagen tillämpas nämligen på många olika sätt och kan tolkas utifrån ännu fler aspekter.

Sådant är mer eller mindre en omöjlig uppgift att ta sig an som åtalad eller misstänkt i brottmål. Därför ska du aldrig behöva representera dig själv i en rättsprocess. Eller ens svara på några frågor utan en advokat närvarande. Allt du säger kan nämligen användas mot dig.

Din bäste vän i rätten

Att det är en svår uppgift att försvara sig själv förstår våra makthavare också. Det är därför det står inskrivet i lagen att alla har rätt till en försvarare. Det är trots allt väldigt mycket som står på spel i rättssal. Tänk om missförståndet i köpcentret gått så långt som till rättegång. En fällande dom kan förstöra liv, eller åtminstone göra det betydligt svårare.

Att bli oskyldigt dömd kan bli förödande. Och även om du skulle vara skyldig bör du försvaras med alla medel du kan för att gå från rättssalen med ett rättvist resultat och proportionerlig påföljd. Men du står som sagt aldrig ensam. Vid din sida finns brottmålsadvokaten. Som kommer slåss för ditt bästa ända fram till slutet. Advokaten är lojal och din bästa vän i rättsprocessen.

Var noga med vilken advokat ni anlitar

18 Aug 2020

I Sverige har man rätt att själv välja sin försvarare om man är misstänkt för ett brott. Har brottet dessutom en straffsats på minst sex månaders fängelse bekostas advokaten av staten.

Det är en allvarlig sak att vara misstänkt för ett brott. Om man skulle beslutas skyldig så får det oftast stora konsekvenser för en ens liv. Därför är det extra viktigt att man har en skicklig brottmålsadvokat vid sin sida genom hela processen. Man brukar automatiskt få en offentlig försvarare utsedd till sig genom rätten. Det finns dock inga garantier för att den advokat som utses har några djupare kunskaper inom brottmål. Därför är det viktigt att man istället själv hittar en bra brottmålsadvokat och föreslår denna för rätten. Kan brottet man är misstänkt för ge minst sex månaders fängelse är det staten som bekostar försvarsadvokaten. Blir man dömd får man dock beroende på ens ekonomiska situation som regel bekosta delar eller hela kostnaden själv.

Även brottmålsadvokater är specialiserade på olika typer av brott

De flesta advokater är specialiserade inom olika rättsområden som exempelvis familjerätt, bolagsrätt eller migrationsrätt etc. Brottsmålsadvokater arbetar som försvarare i brottmål. Det finns däremot även olika områden inom brottmål, som skattebrott, våldsbrott, narkotikabrott med flera. Den brottmålsadvokat som man vill anlita bör därför även ha god erfarenhet av just den typen av brott som man anklagas för. Är man misstänkt för ett skattebrott bör advokaten även vara specialiserad på skatterätt etc. När man väljer advokat bör man även kolla upp advokatens referenser och rykte då det händer att advokater har anmärkningar. Kanske har man någon i bekantskapskretsen som har någon som de kan rekommendera?

En bra advokat är även socialt kompetent

En rättegång är en jobbig process och det är viktigt att man litar på och känner förtroende för den brottmålsadvokat som för ens talan. Det är även viktigt att man känner att man kan kommunicera bra med sin advokat och att man förstår varandra. En bra brottmålsadvokat förbereder också sin klient för de frågor som hen kan tänkas ställas inför under polisförhöret och finns med som stöd. Det är därför viktigt att advokaten kan lägga ner den tid som behövs på målet och inte har för många klienter samtidigt. Vare sig man är skyldig eller oskyldig ska man ha bästa möjliga juridiska hjälp. Om man blir dömd bör man nämligen kunna känna att advokaten gjorde sitt bästa och såg till att straffet blev så rättvist som möjligt. Läs mer om bra brottmålsadvokater på denna sida: https://www.brottmålsadvokathelsingborg.se

Hur ansöker jag om rättshjälp?

28 May 2020

Om man har blivit utsatt för ett brott av något slag så kan man vara i behov av rättslig hjälp. Många vet inte hur de ska göra för att få tag i den hjälpen, läs vidare här nedan för att få veta mer.

Rättslig hjälp kan vara någonting som vi alla är i behov av någon gång under livet. Det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga ifall man aldrig tidigare varit med om något brott eller att ta hjälp med rättsliga saker. En advokat som är specialiserad inom det område som ditt fall gäller kan hjälpa dig med att ansöka om rättshjälp. Det är endast den person som det hela handlar om, som varit utsatt för brottet till exempel, som kan ansöka om rättshjälp. Rättshjälp är en statlig ersättning som kan täcka delar av den kostnad som man betalar för en juridisk hjälp vid ett rättsligt ärende. En advokat hjälper dig med själva ansökan om rättshjälp men gör även en koll för att se ifall du är berättigad eller inte.

Specialiserade advokater

Det finns advokater som har specialområden de arbetar inom. En del arbetar brett och kan ta sig an de allra flesta rättsliga uppdrag. Har man varit utsatt för ett brott exempelvis så kan en brottmålsadvokat hjälpa en under den rättsliga processen. En brottmålsadvokat är expert på olika typer av brottmål och straffrätt. I ett brottmål så avgörs det vad som är en kriminell handling och vilken typ av straff som ska tilldelas. Det är en domstol som dömer och man kan dömas antingen till fängelse eller till böter. Väljer man att ta hjälp av en advokat specialiserad inom just brottmål så kommer denne att finnas med under hela processen och kan även hjälpa till med att söka skadestånd.

Rätten till försvar oavsett om man är skyldig eller inte

När du är i behov av en brottmålsadvokat så är det oftast staten som går in och betalar för denna. Om man istället står som åtalad i ett brottmål så har man rätt till en försvarsadvokat. Advokater inom brottmål företräder även dessa. Men där står staten bara för kostnaden ifall man blir frikänd, i annat fall får man betala själv. Vill man inte leta efter en egen försvarare så kan man bli tilldelad en sådan av tingsrätten. Alla har rätt till ett försvar och en advokat som företräder en inför en domstolsförhandling oavsett om man är skyldig eller ej.

När du behöver hjälp att avgöra rätt och fel

29 Apr 2020

Hur fördelas arvet? Vem ska ha vårdnaden? Var överklagar jag utvisningsbeslutet? För de flesta är det bara få gånger i livet vi behöver advokathjälp. Hur går det till? Var börjar jag?

För människor i allmänhet är rättsväsendet något man läser nyheter om eller för nöjes skull ser på film eller tv. De flesta har sett en slutplädering i amerikansk film eller följt tjuvar och poliser i pocketform. Spännande på många sätt naturligtvis, men oftast bäst att vara just åskådare. Men vid de viktiga och avgörande händelserna i livet kan det bli behov av stöd från expertisen. När gamla föräldrar dör, när separationen leder till en vårdnadstvist eller om din tonåring råkar ut för något eller själv överträder lagen. Var inte rädd för att ta kontakt och fråga vilka rättigheter du har. Just eftersom detta inträffar sällan så är det rätt omöjligt för alla och envar att ha koll på vad som gäller.

Orättvist behandlad

Redan som små lär vi oss skilja mellan rätt och fel. Riktigt små barn kan bli verkligt upprörda över oförrätter och orättvisor. Gott så. Det är en bra grund för framtiden. Men samtidigt är det mänskligt att fela. Det kan hända oss alla att vi medvetet eller omedvetet gör något olagligt. I många fall kan vi gå vidare utan åtgärd, som att tala ut med den andra parten. Kanske ta hjälp av försäkringsbolaget vid inbrott i bostad eller bil, eller hitta svar hos vänner eller på nätet. Men ibland kan gränsen kännas nådd och frågan måste tas vidare och du behöver hjälp. Brottmål, familjerätt eller medling? Oavsett vilket är du alltid prioriterad hos advokatfirman, där det självfallet också råder tystnadsplikt.

När kommer advokaten in?

Om du är osäker på vilken hjälp du behöver, kontakta en advokatfirma och fråga. Ibland börjar processen på kommunen, med samtal hos socialsekreterare eller konsumentvägledare. Ibland hos polis eller skattemyndighet. Om du får rådet att gå vidare till en advokat är det för att du har rätt till någon som företräder dig. Det kan vara att du varit utsatt för brott eller anklagas för något kriminellt. Att du och din familj inte kommer överens om ett arv, ett äktenskap eller vem som ska ha vårdnaden om barnen. Ett annat område är affärsjuridiken som kan vara relevant om du driver företag, vid försäljning av firman, vid konkurs eller anklagelser om pengatvätt. Då behöver du en duktig och erfaren advokat. 

Land ska med lag byggas

22 Apr 2020

Har du problem i relationen till din partner? Har ni barn tillsammans? Funderar du på en separation? Förbered detta stora beslut på ett sansat sätt och undvik tvister och konflikter.

Ibland dyker gamla ordspråk och bevingade ord upp till ytan. Ett sådant är Karl XV:s motto, land ska med lag byggas. Samma uttryck finns på isländska och danska. Även om kungen, som också kallades Kron-Kalle, kröntes 1860 så citeras han fortfarande. Dessutom är ursprunget till devisen äldre än så enligt historiker. Att alla i ett land ska följa lagarna är många gånger självklart. Vi ska inte stjäla eller förstöra varandras ägodelar, eller köra för fort på vägarna. Men när det gäller den närmaste kretsen och livet i familjen, krävs det mycket innan vi hänvisar till lagarna och kopplar in advokater och juridisk expertis. Trots detta blir vårdnadstvister allt vanligare i Sverige.

Med barnets bästa i centrum

Det är naturligtvis många steg som leder fram till en separation eller skilsmässa. Något som krånglar till det är att känslorna styr. Många som vanligtvis är sansade personer och gör upp och följer planer för de stora besluten, tappar behärskningen. Två vuxna människor som älskade varandra blir fientliga mot varandra och vill gå skilda vägar. Det kanske inte behöver vara så dramatiskt om det bara handlar om dem, men finns det barn i familjen måste de skyddas. Nu finns det ett ganska finmaskigt nät med saker som kan göras innan frågan hamnar i rätten. Att ta hjälp med samtal är en bra början.

En tredje part

Att föreslå skilsmässa kan göra din partner chockad och rädd. Något som i sin tur kan ta fram det sämsta hos honom eller henne. Ofta är det ett bättre alternativ att börja med att diskutera relationen, innan ni fattar de avgörande besluten. Kunde den vara bättre? Varför trivs vi inte med varandra som förr? Hur vill vi att framtiden ska se ut? Att komma iväg till samtalsterapi kan leda till en starkare relation, där ni båda tränas på att kommunicera och framföra vad ni vill och vad som bör förändras. Även om det skulle resultera i en skilsmässa är det värdefullt att lära känna sig själv och varandra bättre. En bättre förståelse är också en starkare grund för att samtala med barnet. Två vuxna som först har hanterat sin relation kan lättare undvika konflikter kring vårdnad, umgänge och beslut om barnets skolgång eller boendeort. Vi skulle rekommendera denna webbsida: https://www.vårdnadstvisterstockholm.se

Så här går en tvist till kring vårdnad, boende och umgänge

1 Apr 2020

En tvist mellan två föräldrar som rör deras gemensamma barn kallas för vårdnadstvist. Så   här går en tvist till kring vårdnad, boende och umgänge. 

När man inte kommer överens 

Efter en separation finns det flera orsaker till att man som föräldrar har svårt att komma överens i frågor som rör barnens omvårdnad, boendesituation och umgänge med den andra föräldern. En vårdnadstvist är en långdragen process som börjar med samtal för att slippa ta det så långt som till domstol. Kan man undvika det så är det såklart det bästa men det är inte alltid det är en möjlighet. 

Hjälp hos kommunen 

Det första man gör om man befinner sig i en sådan tvist är att vända sig till familjerätten i den kommun man bor i. Där får man hjälp med samtal, som främst rör samarbetsfrågor, för att tillsammans försöka komma överens om en lösning. 

Vårdnadstvist i domstol 

Kan man inte komma överens trots att man genomgått samarbetssamtal där man med utomstående hjälp försökt lösa dom problem som finns kan man välja att gå vidare med en stämningsansökan till tingsrätten. Båda parter kommer då att kallas till samtal och socialstyrelsen kommer påbörja en utredning. Utifrån det kan rätten bestämma hur alla tre punkter ska fördelas mellan föräldrarna:  

Barnets vårdnad – Dom flesta föräldrar som lever tillsammans har gemensam vårdnad om sina barn. Detta gäller även vid separation men det är som sagt inte ovanligt att man inte kommer överens. Skulle rätten besluta ett den ena föräldern har rätt till ensam vårdnad betyder det att denne både har rätten och ansvaret att besluta i frågor som handlar bland annat om skolgång, sjukvård och juridiska frågor. Det betyder däremot inte att den andra föräldern inte får träffa sitt barn. 

Barnets boende – Kan man inte heller enas om vart barnet ska bo, vare sig man har gemensam vårdnad eller inte, kan rätten besluta även detta. Man utgår då från vad som är det bästa för barnet för att komma fram till det beslutet. 

Barnets umgänge – Ett barn har alltid umgängesrätt med båda sina föräldrar, även om ensam vårdad har beslutats och även om rätten bestämt att barnet ska bo enbart hos den ena föräldern. Kan man inte gemensamt komma överens om hur umgänget ska fördelas kan rätten gå in och reglera både hur, när och hur länge barnet ska umgås med den andra föräldern. 

En vårdnadstvist är som sagt inget som är över på en dag eller två. Det tar tid och kan vara väldigt påfrestande för båda parter. Den domstol som hanterar ärendet har ett nära samarbete med socialstyrelse och familjerätt och man går noggrant igenom dom utredningar som finns kring barnet. Alla beslut som fattas baseras på vad som är bäst för barnet och inte vad som är bäst för föräldrarna, något som många missuppfattar. 

Tvisten kan avbrytas när som helst förutsett att föräldrarna bestämmer sig för att samarbeta och tillsammans komma överens om ett avtal. På så vis slipper man den fallande domen som kommer efter huvudförhandlingen. Läs mer om vårdnad här: https://www.vårdnadgöteborg.se/

Få professionell hjälp vid en vårdnadstvist

21 Feb 2020

En vårdnadstvist innebär sällan en positiv upplevelse. Men genom att ta hjälp av en duktig jurist ökar chanserna att få en smidig process och en överenskommelse som sätter barnen främst.

De allra flesta som väljer att skaffa barn tillsammans går in i det med inställningen om att äktenskapet eller förhållandet ska hålla för evigt. Att man ska leva lyckliga i alla sina dagar och bli gråhåriga tillsammans. Men ibland blir det inte så. Skilsmässor och förhållanden som tar slut är ingenting ovanligt, och oftast lyckas båda parter komma bra överens och tillsammans enas om en fungerande lösning som är bäst för barnen. Om så inte är fallet, och varken rådgivning eller annan hjälp fungerar - kan det bli aktuellt med en vårdnadstvist som behöver avgöras i Tingsrätten. En vårdnadstvist är förstås ingenting som någon vill gå igenom, men är det så att man absolut inte kan komma överens sinsemellan kan det trots allt vara bättre att ta hjälp av utomstående.

En kvinna som pratar i telefon

Juridiskt ansvar i fokus - inte umgänget

En vanlig missuppfattning är att en vårdnadstvist främst rör hur umgänget med de gemensamma barnen ska fördelas mellan föräldrarna. Umgängesfrågor kommer förvisso ofta på tal under en vårdnadstvist, men det huvudsakliga ärendet gäller egentligen vem som ska ha det juridiska ansvaret för barnen. Alltså vem av föräldrarna som ska stå som vårdnadshavare. Det optimala är förstås att bägge föräldrarna har vårdnaden om barnet eller barnen, och det är också det Tingsrätten eftersträvar i möjligaste mån. Ibland kan det dock vara bättre för barnen om endast en av föräldrarna står som vårdnadshavare. Står du inför en vårdnadstvist och oroar dig för hur utfallet kan påverka umgänget med dina barn? Då kan det vara bra att känna till att umgänget oftast fördelas jämnt mellan föräldrarna, oavsett om vårdnaden endast tillfaller en av er. Ett barn har nämligen alltid rätt att träffa båda sina föräldrar.

Hur hittar man en bra jurist?

Jurister och advokatfirmor finns det gott om runt om i landet - men att hitta en man känner sig trygg med är inte alltid helt enkelt. Behöver du juridisk hjälp i en vårdnadstvist, ska du söka dig till en juristfirma med särskild kompetens inom familjerätt. Hör dig för med några olika firmor, gå på rekommendationer och framförallt - lyssna på din magkänsla innan du bestämmer dig för någon. En bra jurist ska vara lyhörd, påläst och kunna argumentera sakligt och professionellt för din sak och för barnens bästa. Vi rekommenderar att läsa vidare på: https://sörmdal.se

Får man ljuga i domstolen?

12 Sep 2019

I amerikanska filmer ser man ofta hur någon person lägger handen på en bibel och svär att säga sanningen vid en rättegång - frågan är hur det ser ut i Sverige: får man ljuga i domstolen eller är detta ett allvarligt brott?

Det givna svaret - som de flesta nog ger - är att man absolut inte får ljuga i domstolen och att om man gör detta så begår man ett brott i form av mened. Och den som ertappas med detta bör kontakta en advokat.

Detta är sant, men det stämmer ändå inte riktigt. Sant är att exempelvis vittnen som ljuger i rätten begår mened och att de i och med detta också begår ett allvarligt brott. Men, det innebär inte att en domstol är en plats där sanningen är det enda som yppas.

Långt därifrån. Exempelvis en person som står anklagad för ett brott kan egentligen ljuga precis så mycket som helst och detta utan några konsekvenser; denne person kan - och försöker också ofta göra - försvara sig och försöka undvika att bli dömd med alla möjliga medel. Huruvida detta agerande är moraliskt riktigt är en annan sak och det ligger också på åklagarens bord att bevisa att det hela handlar om lögner och rena falsarier.

Domarklubba och lagbok

Vilka kan ljuga i domstolen?

Som sagt, en person som står anklagad för ett brott kan ljuga hur mycket som helst utan att riskera påföljder. Dock finns även undantag från detta. Om personen i fråga exempelvis skulle peka ut folk och komma med anklagelser mot andra så kan det handla om falsk angivelse eller om falsk tillvitelse. Det finns gränser för hur långt lögner kan sträckas.

I övrigt så finns en tumregel kring vilka som får, så att säga, tumma på sanningen i domstolen. Denna tumregel innebär att de som kallas in under ed också måste hålla sig till sanningen. Det gäller framförallt vittnen och i och med att vi i Sverige har allmän vittnesplikt så är detta inte ovanligt. Kort sagt, blir du kallad som vittne till en rättegång så är det också troligt att åklagaren kommer att kräva att ditt vittnesmål sker under ed - skulle du då fara med osanning så har du medvetet också begått ett brott om vilket straffet är ganska hårt.

Mened ger ett straff om maximalt fyra års fängelse. Grov mened kan å sin sida ge ett straff om lägst två år i fängelse och som maximalt åtta års fängelse. Bedöms mened som ringa kan påföljden bli böter eller fängelse i max sex månader och minimum fjorton dagar.

Sanningen är således den enda lösningen om man kallas in att vittna under ed.

Jag måste ljuga av rädsla

Trots att straffen för att ljuga i en rättegång är så höga så sker det ändå - och detta relativt ofta. Varför riskerar man att hamna i fängelse om straffet för mened är så pass högt? Svaret ligger i sakens natur: man är rädd.

Att vara vittne är att vara extremt utsatt. Hot kan förekomma - direkt och indirekt. Även om åklagaren kräver att den brottsmisstänkte ska lämna salen medan vittnesmålet avges så kan exempelvis ett kompisgäng sitta bland åhörarna och som måste passeras av vittnet. Det är en hotfull situation. Man kan förvisso söka sig till ett vittnesskyddsprogram och få sådan hjälp; men detta är exkluderat till de grövre brotten och de som bedöms som extra känsliga och hotfulla. Exempelvis ett vittnesmål mot MC-gäng eller någon annan kriminell organisation kan garanterat ge en plats i ett vittnesskyddsprogram.

Till syvende och sist så handlar det emellertid om det egna civilkuraget och att man helt enkelt måste våga stå upp mot det som är fel. Att våga vittna är en detalj som gör samhället bättre. Sedan kan man alltid tycka att andra lösningar kan vara att föredra för att få folk att våga lätta sitt hjärta.

 

 

← Äldre inlägg