Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Att bli föremål för en utredning

Vad händer om man blir föremål för en polisutredning? Många skälver bara vid själva tanken. Det är något som de flesta av oss absolut aldrig i hela livet skulle vilja vara med om. Men om leker med tanken att det nu skulle hända, går det till som följande. Den dagen som du blir delgiven en misstanke om brott, ska du veta att polisen antagligen har spanat en längre tid på dig och kanske dina förehavanden. Det finns olika brott som man kan bli misstänkt för; ekonomiska brott, och flertalet andra, olika brott. Dessvärre har polisen dåliga resurser vilket innebär att de i många, många år har fått prioritera fall där de lägger mer resurser för att lösa, vilket hittills har varit mordfall, ekonomiska brott, och under de senaste åren, även våldtäkter.

Det händer om du blir misstänkt för brott

När du blir delgiven misstanke får du en förordnad en offentlig försvarare tilldelad till dig. Känner du till någon advokat som är bra, och du tar kontakt med den personen och han eller hon tackar ja till att försvara dig, då har du chansen att anlita honom eller henne. Annars är risken stor att du får någon som domstolen har bestämt att du ska ha, och då vet du inte om du får en duktig advokat eller inte.

Det finns duktiga advokater men också andra

Det är med advokater som i många andra yrken, att det finns duktiga advokater och så finns det de som inte är särskilt duktiga. För att en advokat ska bli duktig, ställer det stora krav på engagemang, noggrannhet, kreativitet och att den personen är erfaren och kan tänka sig arbeta en hel del utanför ”boxen”. Särskilt viktigt är det om det nu är så att du skulle vara föremål för en polisutredning och misstänkt för ett brott.

Då är det mycket viktigt att din advokat kan samla alla tänkbara bevis på att du är oskyldig. Den personen kanske måste kontrollera vittnesuppgifter; är det rimligt att de eventuella vittnen verkligen har kunnat peka ut dig? Har du bevis på att du befunnit dig på annan plats? Finns det något annat som kan bevisa din oskuld? Om det nu skulle vara så att du skulle bli dömd i en rättegång, ska din advokat bevisa för domaren, och eventuellt nämndemännen om ”förmildrande omständigheter” för att du inte ska få ett långt och hemskt straff. Sedan kanske din advokat råder dig att överklaga en dom och då är det viktigt att din advokat kan lägga fram nya bevis om din oskuld.

30 Apr 2018