Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Brottmålsadvokaten lämnar aldrig din sida

När du står anklagad för ett brott behöver du en brottmålsadvokat vid din sida. Det är din rättighet och inte någonting som någon kan ta från dig. Försvararen hjälper dig i en svår situation.

Ibland är man på fel plats vid fel tillfälle. Ibland har man helt enkelt otur. Du kanske bara är och shoppar på ditt lokala köpcentrum. I en av klädbutikerna ser du en person med likadan mössa och jacka som du. Era blickar möts som i en delat ögonblick av den roliga tillfälligheten. En timme senare när du sitter och sörplar i dig din jordgubbsmilkshake kommer ordningsvakterna plötsligt och griper dig. Anledningen? Snatteri. Men du vet ju att du inte har tagit någonting. Ordningsvakterna berättar att du har samma signalement som en person som setts komma springande från klädbutiken du var i tidigare. Du vet att allt är ett missförstånd. Men det vet inte de ansvariga som lämnar in en polisanmälan. Nu är du anklagad för stöld och helt ensam. Bortsett från advokaten.

Ha en advokat närvarande

Lagboken är en tjock bok. Många hundra sidor med alla Sveriges lagar. Men inte ens om du lär dig lagboken utantill kommer det att vara tillräckligt för att förstå komplexiteten i svensk juridik och brottmål. Lagen tillämpas nämligen på många olika sätt och kan tolkas utifrån ännu fler aspekter.

Sådant är mer eller mindre en omöjlig uppgift att ta sig an som åtalad eller misstänkt i brottmål. Därför ska du aldrig behöva representera dig själv i en rättsprocess. Eller ens svara på några frågor utan en advokat närvarande. Allt du säger kan nämligen användas mot dig.

Din bäste vän i rätten

Att det är en svår uppgift att försvara sig själv förstår våra makthavare också. Det är därför det står inskrivet i lagen att alla har rätt till en försvarare. Det är trots allt väldigt mycket som står på spel i rättssal. Tänk om missförståndet i köpcentret gått så långt som till rättegång. En fällande dom kan förstöra liv, eller åtminstone göra det betydligt svårare.

Att bli oskyldigt dömd kan bli förödande. Och även om du skulle vara skyldig bör du försvaras med alla medel du kan för att gå från rättssalen med ett rättvist resultat och proportionerlig påföljd. Men du står som sagt aldrig ensam. Vid din sida finns brottmålsadvokaten. Som kommer slåss för ditt bästa ända fram till slutet. Advokaten är lojal och din bästa vän i rättsprocessen.

2 Nov 2020