Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Har du blivit utsatt för en våldtäkt?

Världen skälvde under några veckor. Det började med Harvey Weinstein och där flera kvinnor pekade ut denna amerikanske stjärnproducent som en person som systematiskt utnyttjat sin makt. Detta genom att få sexuella tjänster utförda - vare sig kvinnan i fråga varit med på det eller inte. I vissa falls å handlade det om rena våldtäkter; i andra om förnedrande handlingar som följde våldtäktens mönster.

Det stannade inte där: plötsligt så klev fler och fler kvinnor fram och samlades under en gemensam paroll - Me Too - och där män i maktpositioner pekades ut som våldtäktsmän och som genom sin makt kunnat tillskansa sig saker de saknat rätt till. Skådisar, regissörer, läkare, advokater, lärare - ingen bransch har gått säker och det visar dels på en styrka hos kvinnor som vågat träda fram och dels så visar det också på svagheter i våra liv och i vårt samhälle.

Hur ska man våga anmäla en våldtäkt om ingen kommer att tro på en; hur ska man kunna anmäla en man som har en högre position, som har makt nog att påverka hela ens yrkesliv om man inte följer hans minsta vink?

Det är verkligen ingen lätt fråga att svara på. Och: en våldtäkt är heller ingen lätt sak att leda i bevis. Det som Me-Too kommit att visa är att många blivit utsatta för våldtäkter och sexuella trakasserier av män - men hur många av dessa har egentligen blivit fällda. I många fall så står ord mot ord och det har flutit mycket vatten under broarna; åren har gått och ju längre tid det tar innan en anmälan görs - desto mindre blir chanserna att fälla någon för våldtäkt rent juridiskt.

Anlita en jurist specialiserad på våldtäkt

Det är inte omöjligt att få någon fälld i efterhand. Det första steget är att anmäla att en våldtäkt ägt rum och det andra steget är att anlita ett ombud som står vid ens sida genom hela processen. Det senare är viktigt - oavsett om man direkt anmäler en våldtäkt eller om det passerat, som i många fall inom Me-Too, flera år. Utan en jurist/advokat så har man sämre chans att se en fällande dom falla över gärningsmannen.

Det är dessutom viktigt att ha juridisk hjälp sett rent mentalt. Detta för att medverka vid förhör och vid rättegången där förnedrande frågor kan styras undan. Det är inte relevant hur mycket du druckit, vilka kläder du hade på dig eller om du frivilligt följde mannen i fråga hem - ett nej är ett nej och det är det och endast det som man ska ta hänsyn till.

Rätt rättslig hjälp kan få dig att uthärda, ta dig vidare och våga konfrontera den man (eller kvinna) som gjort dig illa och som skadat dig både mentalt och rent fysiskt. En våldtäkt ska aldrig passera - oavsett om hur lång tid som passerat. Me-Too-upproret har visat att det finns ett enormt mörkertal i Sverige och det är verkligen dags att börja sätta fokus på detta fruktansvärda brott.

Mer information om detta ämne finns på denna site.

13 Feb 2018