Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Vem betalar grannens vattenskada?

I en tid av renoveringar så kan det vara värt att påpeka vikten av att anlita yrkesmän. Många ser tyvärr detta som ett nödvändigt ont - ibland som ett direkt hån mot den egna kompetensen. Tvingas man be om hjälp så är det att anse som ett personligt misslyckande, det handlar inte om att man vill nå ett bättre resultat. Så kan man inte tänka och gör man det - ja, då får man ofta också betala priset i form av ett avsevärt mycket fulare resultat. Om man har tur, vill säga.

Det kan nämligen bli ett direkt kostsamt resultat också. Något som bevisas av antalet vattenskador som anmäls i Sverige och där kostnaderna för att korrigera sådana nästan alltid blir väldigt höga. En detalj i det höga priset handlar om att man även får betala någon annans skada.

Har du en bostadsrätt i centrala Malmö där du nyligen renoverat ditt kök och där en vattenskada uppkommer som en följd av att du installerat din diskmaskin på egen hand och där vattnet även skadar din underliggande grannes tak så kommer du - på grund av din försumlighet - även få täcka dennes skador.

Många tror att en sådan kostnad skulle delas upp och att den stora smällen skulle hamna i lika delar hos försäkringsbolaget och hos BRF:en. Så är inte fallet. Skulle din vattenskada komma som en följd av din egen försumlighet - som en felaktig installation är - så är det din plånbok som drabbas. Med all rätt, skulle vi säga.

Vi menar inte att strö en massa salt i såren här; men visst finns det en poäng i att ta professionell hjälp och anlita en firma inom VVS i Malmö snarare än att riskera en sådan ekonomisk smäll. Särskilt om man har två saker i åtanke: en firma inom VVS i Malmö är inte särskilt kostsam och det är just köket som visat sig vara den svaga punkten i bostäder idag; detta sett till antalet anmälda vattenskador.

Vattenskador ökar - anlita en firma inom VVS

Förr vad badrummet det givna området då det kom till vattenskador. Där har man riktat tydliga insatser i form av information och där privatpersoner tydligt blivit meddelade om vad som kan gå fel om man inte tar hjälp. Badrummet för också viss respekt med sig - just av den anledningen att vatten är ett så pass självklart element därinne. Det gör det lättare att anlita en firma inom VVS för att dra avlopp, flytta golvbrunnar, installera tvättmaskiner och dra vanligt vatten.

Köket däremot. Där ligger det stora problemet i att vatten finns i stor utsträckning, men att man sällan tänker på detta. Idag än mer än någonsin dessutom: vi har tekniska maskiner som har vattendrift - ismaskiner, kyl, frys, diskmaskiner och så vidare. Och då köket sällan har samma skydd och exempelvis golv av klinkers så blir skadan större och sker snabbare. Som sagt och baserat på allt detta: bli inte en av dem som tvingas anmäla en vattenskada och tvingas betala både den och den som drabbat din granne. Ta alltid hjälp av ett företag inom VVS.

29 Mar 2019