Rättegång

Din guide till rättegångar!

Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.

Behöver man oroa sig för kriminalitet på en safariresa?

Att åka på safari i Afrika är en dröm för många. Det är ju en av de där lite större äventyren som man kanske bara gör någon eller ett par gånger i livet, om man inte är uttalad världsresenär förstås. Det kostar också en hel del, och kräver så klart lite mer planering än den genomsnittliga semesterresan. För det första måste man ta reda på vart man vill åka på safari. ”Afrika” är ett ganska vitt begrepp och det finns så klart många länder i Afrika där man inte kan åka på safari.

Safari i Sydafrika, Zimbabwe och Botswana

Men det finns också många länder med nationalparker som lämpar sig utmärkt för safariresor och där även svenska researrangörer anordnar safari. Ofta har arrangörerna områden inne i parkerna med hotellanläggningar där det finns pooler, tennisbanor och andra former av rekreation. Utflykterna och vandringarna utgår sedan från denna ”lodge” där deltagarna sover på nätterna. Det här är en mycket vanlig form av safari i länder som Sydafrika, Zimbabwe och Botswana.

Är det farligt att åka på safari?

Många oroar sig för kriminalitet inför en safariresa. Man har läst om oroligheter och korruption i afrikanska länder och oroar sig för att till exempel bli rånad eller råka ut för ett överfall. Det ska dock sägas att livet ute på en lodge i en nationalpark är mycket säkert. Visst förekommer det stölder även på turistanläggningar, och det har hänt att turister som rest på egen hand har rånats, men för det mesta går det väldigt lugnt till i parkerna, om man inte räknar rovdjurens jakt på föda förstås.

Hög kriminalitet i sydafrikanska städer

I städerna är det annorlunda. I många afrikanska, och särskilt sydafrikanska storstäder är kriminaliteten utbredd och som turist gäller det att vara på sin vakt. I Johannesburg, som är den största staden i Sydafrika och ofta är utgångspunkten för den som vill åka på safari i Krugerparken, är kriminaliteten bland de högsta i världen. Rån, våldtäkter och mord sker dagligen och som turist ska man absolut inte ströva på egen hand utanför de allra folktätaste stråken. Eftersom Johannesburg ofta är både start och slut på en safariresa så är detta något man verkligen måste tänka på.

Även Kapstaden har hög kriminalitet, men är ändå en turistvänligare stad än Johannesburg. Här finns mycket att se, och kring de stora turistattraktionerna och stränderna förekommer ingen grövre kriminalitet, förutom ficktjuvar och dylikt. Men den som på egen hand irrar in sig i lite mer öde kvarter kan räkna med att bli rånad eller utsatt för våld. Att säga nej till en rånare i Sydafrika är detsamma som att skriva under sin egen dödsdom, så det är bara att göra som de säger om man skulle hamna i en situation där man blir hotad.

Kontakta polis och svenska myndigheter

Om du råkar ut för ett brott i Sydafrika ska du kontakta polisen, men be en lokal arrangör eller en guide hjälpa dig. Polisen kan antagligen inte göra så mycket, men de kan skriva en rapport som du kan lämna till ditt försäkringsbolag. Om du råkat ut för något allvarligt är det alltid bäst att du kontaktar svenska ambassaden först.

Att den som rånar eller överfaller dig skulle kunna anmälas och hamna i en rättegång som i Sverige kan du betrakta som högst osannolikt. Klarar du dig undan med livhanken efter att ha strövat runt i Johannesburg på egen hand kan du skatta dig lycklig. Så ska du åka på safari i Sydafrika, gör tiden i städerna kort och vistelsen ute i parken längre. Det är ju trots allt för safarins skull du kommit dit.

5 May 2019