Din guide till rättegångar!
Hur går det till i en rättegång? Processen - gällande brottmål och tvister mellan indvider - från en polisanmälan till tingsrätt eventuellt hovrätt och i vissa fall högsta domstolen beskrivs här. Tvister mellan privatpersoner och myndighet avgörs i stället i Förvaltningsrätten för att kunna överklagas till Kammarrätten och eventuellt högsta domstolen.
Missnöjd med din målare?
En risk som blivit större i och med att Rot-avdraget infördes handlar om att man som konsument kan bli lurad. Detta som en följd av att fler renoverar, att efterfrågan av hantverkare ökat och att fler hantverkare också givit sig in och startat egna företag. De flesta är seriösa och bra, men det finns även de som tyvärr inte alls håller måttet. Att det numera vigs diverse granskningar i TV - och till och med finns speciella tv-program om saken - visar på att fuskjobb är ett stort problem i Sverige.
Förmodligen större än vad man kunnat ana. De flesta fuskjobb kommer nämligen att visa sig först om några år; först då kan man peka på vilka - förmodade - enorma problem som branschen i stort har.
Du som kund då - vilka rättigheter har du? Ja, anlitar du en målare i Stockholm och är missnöjd med dennes jobb så kan du vända dig till konsumentverket eller till någon branschorganisation för att söka hjälp. Det senare förutsätter dock att denne målare också är ansluten till en sådan - exempelvis Målarmästarna eller Måleriföretagarna - för att dessa organ ska kunna agera.
Helt lätt är det inte att få ersättning eller ett nytt jobb utfört. Du kan dra din målare inför rätta, men då handlar det om att du tar en risk där du själv riskerar att stå med kostnader för både en jurist och för rättegångskostnaden i stort. Det är heller inte glasklart att man som privatperson vinner en sådan tvist. I många fall så hinner företaget man ställt inför rätta gå i konkurs eller lägga ner företaget innan och det försvårar situationen markant.
Vårt bästa råd är därför: se till anlita rätt målare direkt. Det finns, som sagt, en större del av hantverkare som är seriösa och det du behöver göra är att hitta en sådan. Vi tänkte ge några tips på hur:
Tips för att hitta rätt målare i Stockholm
- F-skattsedel Se till att företaget har F-skattsedel. Du kan även kolla hos Kronofogden om det finns några anmärkningar hos myndigheten i fråga.
- Rykte och kunder Du kan läsa på nätet om olika omdömen. Det är bra, men tänk även på att det är ganska lätt att både smutskasta konkurrenter och att höja sig själv till skyarna på det sättet. Är det kanske din målare som i själva verket skrivit sina kundomdömen? Du bör alltså även be om nummer till kunder och ringa/besöka dessa innan du skriver under ett avtal.
- Betalningen Dels vill du inte betala för mycket för din målare. Enklaste sättet att undvika det rä att ta in så många offerter som möjligt och jämföra priserna. Gällande betalningen rent fysiskt - själva transaktionen - så ska den sek då jobbet är utfört och besiktigat. Förskott undanbedes!
- Skriftliga avtal Spotta i näven och skaka hand med din målare? Nej, den gamla skolans avtal ska du undvika. Se till att allting är skriftligt och undertecknat av er båda. I avtalet ska, naturligtvis, även garanti stå inskrivet.
Andra inlägg
- Advokat med känsla för det lokala
- Navigera i familjerätten i Eskilstuna
- Advokat Malmö - viktigt med rätt juridisk hjälp
- Vad händer när man söker arbetstillstånd?
- Aktieägaravtal – ett klokt första steg
- Få beslut om arbetstillstånd snabbare
- Ibland kan du behöva en fastighetsjurist i Stockholm
- Advokaten hjälper våldtäktsoffer i Göteborg
- Behöver du en affärsjurist?
- I förebyggande syfte